WK toppers werken eerste podiumtraining af

Elien Van Deynse   ‐  Woensdag 11 apr 2018

Let's Team Up!

De World Age Group Competitions zijn ondertussen achter de rug. Met twee medailles mogen we als land alvast trots zijn. Van 13-15 april zien we de seniores nog aan het werk op het wereldkampioenschap in Antwerpen. Vandaag en morgen werken de gymnasten hun podiumtraining af in de Lotte Arena.

Op 11 en 12 april staan de podiumtraining gepland in de Lotto Arena. Alle seniores kunnen tijdens deze training kennis maken met het wedstrijdplateau en de zaal waar het binnen enkele dagen allemaal zal gaan gebeuren. Het ideale moment ook om een blik te werpen op de concurrentie ....

België start, samen met de gymnasten van Oostenrijk, als eerste aan hun podiumtraining om 9.35 uur. De Belgische delegatie voltooiden hun eerste training goed. De teams moeten nog een beetje wennen aan de zaal en het licht maar morgen staat hun 2de training op het programma en later deze week zullen zij knallen en het beste van zichzelf trachten te geven op het WK.De eerste groep werd opgevolgd door de Duitse delegatie. Zij zijn aanwezig met 5 teams. Vooral het Duitse heren 4 viel op met hun tempo oefening op het gekende ‘Hit the road Jack’. Benieuwd naar de wedstrijd van deze teams later deze week.

Vervolgens is het de beurt aan de teams uit Ukraine. Ze vaardigen in elke categorie een team af. Ze startte hun eerste trainingsdag rustig, nog niet alle elementen werden geturnd vandaag. Ook deze teams moesten nog wennen aan de zaal en de hele omgeving.

In groep 4 is het de beurt aan 4 teams uit Portugal en 2 teams van Noord-Korea. Het heren 4 uit Portugal sprong onmiddellijk in het oog. Het is zeer duidelijk tijdens de training dat dit team in topform is, zij dingen zeker mee naar een medaille. Ook de overige teams uit Portugal turnden goede oefeningen tijdens hun eerste training al werd het gemengd paar, Beatriz Ferreira en Bruno Tavares, wel gemist, zij waren niet aanwezig en zullen helaas niet deelnemen wegens een blessure. De teams uit Noord-Korea zijn er eveneens klaar voor, nog lichtjes wennen aan het hele gebeuren maar zij toonden alvast enkele sterke elementen.

De teams uit Frankrijk en Wit-Rusland konden we vervolgens bewonderen. We zagen dat het gemengde paar Artur Beliakov en Volha Melnik, die nog zilver behaalden vorig jaar op de World Games te Wroclaw, opnieuw aanwezig is. Wegens een blessure hebben zij enkele wedstrijden moeten missen maar zij zijn opnieuw klaar om te strijden naar die medaille. Ook het trio van Belarus met de meisjes Julia Ivonchy, Veranika Nabokina en Karina Sandovich, gaat zeker voor een medaille.

In het laatste blok voor de pauze komen de teams uit Australië en Azerbeidzjan in actie. Australië vaardigt 2 trio’s af en Azerbeidzjan 2 gemengde paren en een heren paar. De gemengde paren van AZE, Al-Mashaykhi/Gurbanli en Rahimov/Jabbarli, laten beide zeer knappe, technische delen zien en gaan onderling moeten strijden voor een plaats in de finale aangezien er slechts 1 team per land naar de finale kan gaan. Het herenpaar turnde een mooie balans oefening op het nummer ‘The final countdown’. Beide trio’s uit Australië toonden mooie choreo’s op liedjes zoals ‘Never tear us apart’ en ‘Medicine’.

Het Chinese team staat klaar om na de middagpauze hun eerste podiumtraining te beginnen. China treedt aan met 6 teams waaronder 2 x heren vier, een trio, een meisjespaar, herenpaar en gemengd paar. De delen die deze teams brengen zijn van erg hoog niveau. De ene na de andere meervoudige salto wordt vlotjes gedraaid. We zijn er van overtuigd dat de Chinese delegatie voor heel veel spektakel gaat zorgen tijdens de wedstrijd. Ze zijn er duidelijk klaar voor!

Na de indrukwekkende eerste podiumtraining van China, is het de beurt aan 3 teams van Great Britain en 3 teams van de USA. GB komt in actie met 2 herenparen en een trio. De USA is aanwezig met een gemengd paar, meisjespaar en een trio. Het is vooral uitkijken naar het herenpaar Charlie Tate en Adam Upcott. Zij trainen slechts 6 maanden samen in duo. Voordien traden zij samen met hun partners Lewis Watts en Conor Sawenko aan in de heren vier competitie.

Rusland staat klaar met 7 teams, waaronder 1 trio, 2 meisjesparen, een gemengd paar, herenpaar en 2 x heren vier. Één voor één turnen ze sterke oefeningen met spectaculaire delen. We zullen deze teams zeker terug zien in de finales en zijn er van overtuigd dat zij heel wat medailles mee huiswaarts zullen nemen.

Tijd voor de eerste training van de teams uit Nederland. We zien 2 trio’s, 2 gemengde paren en een meisjespaar in actie. Voor sommige van de Nederlandse teams is het de eerste keer dat ze aantreden op zo een grote wedstrijd, andere van hen hebben reeds meer ervaring. Het meisjespaar Nicole en Djenti, gemengd paar Britney en Stein alsook het trio Fem-Mariska-Pleunie hebben voordien reeds kunnen deelnemen aan meerdere grote competities.

In de voorlaatste groep van de eerste trainingsdag treden de teams uit Polen en Kazakhstan aan. We konden enkele mooie oefeningen van hen bewonderen, de training verliep vlot. De mannen paren van Kazakstan beloven alvast er een spannende wedstrijd van te maken.

Last but not least mogen de gymnasten van Spanje en Israël op de vloer. Helaas zal het heren paar van Spanje, Javier Martinez en Rafael Planells, niet deelnemen aan het WK wegens een blessure. Spanje zullen we de komende dagen nog in actie zien met 2 teams, een gemengd paar en een trio. Israël neemt met 4 teams deel aan deze competitie. Voornamelijk is het uitkijken geblazen naar het heren 4 met Efi Efraim Sach, Yannay Kalfa, Lidar Dana en Daniel Uralevitch. Ze behaalden de bronzen medaille op de World Games vorig jaar en zilver op het WK te China in 2016 en ook dit keer zal dit heren 4 trachten een medaille in de wacht te slepen.

Morgen, donderdag 12 april, hebben alle teams een 2de podiumtraining op het programma staan. Vanaf vrijdag start de competitie. Het belooft een zeer spannende wedstrijd te worden!