Twee finales voor België op wereldkampioenschap in Antwerpen

Elien Van Deynse   ‐  Zaterdag 14 apr 2018

Let's Team Up!

Op het wereldkampioenschap Acrobatische Gymnastiek zagen we gisteren heel wat verrassende oefeningen bij de gymnasten. Vandaag stond de tweede dag van kwalificaties op de planning. De finales bij de Mannen paren en Meisjes drie zijn reeds bekend!

10h00! Klaar om dag 2 van het WK te starten hier in de Lotto Arena te Antwerpen. De trio’s en heren paren starten vanochtend met de derde kwalificatie oefening, hun combined routine. Later op de dag komen de top 8 in beide categorieën aan het werk in de finale, opnieuw met hun combined oefening. Ook zien we deze namiddag de gemengde paren aan het werk in de balans kwalificatie, de meisjes paren met tempo en de heren groepen eveneens met tempo. Hieronder een korte samenvatting van de hoogtepunten van deze voormiddag.


Mannen paren

Oefening 3 combined:

De heren Artsiom Yashchanka en Aliaksei Zayats uit Wit-Rusland mochten starten in hun categorie. Op de muziek ‘Sky is over’ turnden zij een sterke combined routine en na de 3 oefeningen eindigen zij op een 6de plaats in het klassement, hop naar de finale dus. Enkele volgende duo’s in actie waren de heren uit Kazakhstan. Sultanbek en Alexandr turnden een knappe combi, goed voor 28,080 punten en hun landgenoten Daniyel en Vadim kregen voor deze routine nog net ietsje meer, namelijk 28,160. Het eerstgenoemde duo van Kazakhstan heeft zich nog als 7de team kunnen plaatsen voor de finale.

Vervolgens zagen we het indrukwekkende duo Igor Mishev en Nikolay Suprunov uit Rusland aan het werk met alweer heel knappe en strakke elementen en een mooie choreo. Ze werden dan ook beloond met een top score van 29,240 en pakten zo de 1ste plaats in het klassement! De mannen uit China konden ook nu in de derde kwalificatie oefening de jury en het publiek bekoren, ze kregen 28,600 punten en stootten door als 4de team naar de finale.

Dan was het tijd voor onze Belgen, Robin en Kilian (Sportac Deinze) Nadat ze gisteren in de eerste oefening wat pech hadden, klommen ze reeds nadien op met hun tempo oefening. En ook vandaag met de combined routine wisten zij zich goed staande te houden. Met een top score van 29,220 plaatsten ze zich alsnog als 8ste team voor de finale. Well done boys!

De volgende toppers die we aan het werk konden zien waren de jongens uit de UK, Charlie Tate en Adam Upcott, in een knallende choreo op het bekende ‘Black Betty’. Ze kregen mooie punten en staan na 3 oefeningen op plaats 5. Nadien liet het team uit Noord-Korea enkele erg ingewikkelde elementen zien zonder enige moeite. Ze werden beloond met 28,920 en sluiten hiermee de top 3.

Als laatste zagen we de nummers 1 tot nu toe na balans en tempo in actie, namelijk de heren Michail Kraft en Tim Sebastian uit Duitsland. De jury kon deze spectaculaire oefening smaken en beloonden hen met 28,170 punten. Helaas niet genoeg om hun eerste plaats te behouden. Ze eindigden in het klassement op plaatsje 2.


Meisjes groepen:

Oefening 3 combined:

De meisjes groepen brachten op de tweede kwalificatiedag een combined routine. Voor de Belgen was het vooral uitkijken naar Lena De Moor, Eva Hyde en Anna Hyde (Turnclub Athena - Sterk en Lenig Drongen). Na een prima balans en tempo oefening nestelden zij zich gisteren knap op een voorlopige vierde plaats. Later op de dag zullen acht teams de finale turnen binnen deze categorie.

Nadat de zaal flink was opgewarmd door Robin en Kilian, kwamen meteen de Belgische meisjes op de vloer. Voor een tweede keer ging het dak van de Lotto Arena eraf. De meisjes leken niet onder de indruk van het gebeuren en turnden vol overgave een mooi en technisch foutloos nummer. Met 27.440 en een eindtotaal van 82.540 gaan zij als derde naar de finale deze namiddag. Wat vooraf niet binnen de mogelijkheden leek, begint nu stilaan op een sprookje te lijken!

Julia Ivonchyk, Veranika Nabokina en Karina Sondovich uit Belarus hadden na de eerste kwalificatiedag een tweede plaats te verdedigen. Dit trio staat bekend om hun uitzonderlijk stabiele balans elementen en dat bewezen ze ook in hun combined oefening. Ze lieten zich echter wel betrappen op enkele technische onzuiverheden in de dynamische delen. Belarus sluit de kwalificaties af als tweede team.

Ondanks een technische misser in het eerste balanselement van hun combined routine, wonnen Daria Chebulanka, Polina Plastinina en Kseniia Zagoskina complexloos de kwalificaties. Deze namiddag weten we of dit trio na de World Games, ook het Wereldkampioenschap weet te winnen.Nadat deze voormiddag reeds de trio’s en Heren paren hun derde kwalificatie oefening turnden, is het nu tijd voor oefening 2 bij de meisjes en gemengde paren. Gisteren zagen we de meiden al aan het werk in balans, vandaag dus met tempo. De gemengde paren turnden gisteren reeds tempo en nu zullen zij allemaal de balans oefening brengen.

Gemengde paren:


Oefening 2 balans:

Het eerste team in actie bij de gemengde paren is onmiddellijk het indrukwekkende duo uit Rusland, Marina Chernova en Georgii Pataraia. Gisteren kregen ze voor tempo nog 30,410, vandaag alweer 30,200 punten voor hun balans routine en zo blijven ze aan de leiding met een torenhoog totaal van 60,610.

Het Nederlandse team, Britney Bordewijk en Stein Briggen, kregen de zaal muisstil met hun mooie balans oefening met score 27,470 en dit brengt hun voorlopig op een vijfde plaats in het klassement. Nadien was het uitkijken naar ons Belgisch duo, Marte Snoeck en Bram Röttger (Sportac Deinze-Volharding Boom). Een aantal stapjes in hun balansdelen hebben hun wat punten gekost, dat bracht hen op een score van 27,680 en hiermee eindigen ze momenteel na 2 oefeningen op plaatsje 6, eentje hoger dan na hun tempo routine.


Het duo uit Azerbeidzjan, Abdulla Al-Mashaykhi en Ruhidi Gurbanli, gisteren nog 2de na tempo, kon ook nu weer het hoofd koel houden en een mooie oefening neerzetten. Ze kregen van de jury vandaag 27,910 punten, goed voor de 4de plaats in de voorlopige ranking.

Belarus vaardigt bij de gemengde paren 2 teams af. Het eerste team dat we vandaag met de balans oefening in actie zagen, was het duo Konstantin Evstafeev en Hanna Kasyan. Na de tempo oefening stond dit team gisteren op plaats 4, vandaag brachten ze een hele mooie balans oefening met een score van 29,205. Dit brengt dit team naar plaats twee na 2 oefeningen. Hun landgenoten Artur Beliakov en Volha Melnik maakten een klein foutje vandaag, zij krijgen voor hun oefening 28,790 en zakken naar nummer 3. Top 8 wordt momenteel afgesloten met het tweede team uit Nederland, Stef Van Der Locht en Fenne Van Dijck op nummer 7 en het duo uit China op plaatsje 8.


Morgen, zondag 15 april, turnen al deze teams nog een derde kwalificatie nummer, hun combined routine! Later op de dag morgen zien we eveneens de top van deze teams terug in de finales! Succes teams!


Verder met de kwalificaties van de Meisjes paren. Zij brengen vandaag hun dynamische routine. We starten direct met een knaller. Mika en Roni uit Israël brachten een technisch propere oefening. De amplitude zat niet helemaal op zijn plaats maar ze slaagden er toch in om een stabiele oefening neer te zetten met een score van 27.730 punten. Ze staan daarmee momenteel op een 1ste plaats.

De meisjes uit Ukraïne gaven alles in een technisch moeilijke oefening. Ze begonnen met een knappe opener en trokken al die kracht door naar hun delen. Zij bemachtigen voorlopig een 2de plaats met 56.690 punten.

Als laatste hebben we Noord-Korea die met een 3de plaats hun combined oefening gaat brengen. Hun eerste deel was direct van hoge moeilijkheid en dat loonde ook. Voor hun mooie uitgevoerde oefening kregen Kum Hwa en Yun Ae een topscore van 56.425.

TOP 3:

  1. ISR: 56.745
  2. UKR: 56.690
  3. PRK1: 56.425

De Heren vier kwamen vandaag aan bod met de tempo-oefening. Team ‘China 2’ kwam als eerste op de vloer en bracht pure sensatie. Ze openden met een drievoudige salto met dubbele schroef en bleven de ganse oefening uitpakken met een hoge moeilijkheidsgraad. Een score van 29.450 brengt hen aan de leiding van het kwalificatietoernooi.

De heren uit Israël toonden waarom ze de zilveren medaillewinnaars zijn van het afgelopen wereldkampioenschap. Los van de goed uitgevoerde technische elementen toonden ze een zeer expressieve en indrukwekkend opgebouwde choreografie. Ze klimmen naar de tweede plaats in de ranking en mogen zich alvast publiekslieveling noemen.

De goedlachse jongens van Portugal klimmen na een goede oefening naar de derde plaats in de ranking.

De Belgische jongens Jonas Anthoon, Hannes Garre, Bram Geusens en Noam raj Patel (STB Gymnastics Berchem- TK Wercher - Sportac Deinze - Sportiva Sint-Gillis-Waas) moesten als laatsten aan de bak. Na een mindere balansoefening gisteren was de spanning te snijden. De jongens openden met een technisch goed uitgevoerde reeks catchelementen met schroef, gevolgd door een trippel gehurkte salto. Het publiek zette zich als één blok achter het team en moedigde hen aan tot het eind. Een knappe score van 28.120 punten brengt hen op een voorlopige achtste plaats.

TOP 3:

  1. CHN 2: 59.260
  2. ISR: 58.770
  3. POR: 57.570