Kwalificaties 12-18 & 13-19 dag 1

Elien Van Deynse   ‐  Zondag 8 apr 2018

Let's Team Up!

Vandaag worden opnieuw kwalificaties geturnd op het wereldjongerentoernooi in de Lotto Arena van Antwerpen. Teams uit alle hoeken van de wereld binnen de leeftijdscategorieën 12-18 en 13-19 strijden voor een plaats in de finale op dinsdag 10 april.

Tijdens de ochtendsessie kwamen de meisjesparen aan bod met de balansoefening en de gemengde paren met de tempo-oefening.

Het Verenigd Koninkrijk wist met zijn gemend paar Jordan Franklin en Ella Hanna Sanz de goede prestaties van de 11-16 competitie door te trekken. Met een knap uptemponummer en indrukwekkend verbonden elementen turnden zij zich naar een voorlopige eerste plaats in het klassement met 27.900 punten.

Seppe Beyens en Margot Bogaerts mochten vandaag als eerste Belgen de wedstrijdvloer betreden. In een prachtig turnpak turnden zij een prima en overtuigende versie van hun tempo-oefening. Dit werd bevestigd door een knappe score van 26.990 en een voorlopige derde plaats in het klassement, dit met 0.09 voorsprong op het duo uit Portugal. Na afloop stond een zenuwachtige coach Jessie Verelst nog na te trillen op de benen. Seppe en Margot genoten naar eigen zeggen van het thuisgevoel en zullen trachten de goede lijn en de focus door te trekken naar de balansoefening van morgen.

Bij de meisjesparen overtuigden de Russische dames Darina Ignatenia en Darina Leonove de jury het meest. De jury had 28.000 punten over voor een eerder traditionele, maar elegant uitgevoerde choreografie. Almog Green en Maayan Zunenshine uit Israël eindigden vandaag als tweede. Een sterk samengestelde routine trok de aandacht en kreeg 27.600 punten van het jurypanel.

Nora Dejonghe en Nelle Van Der Taelen presteerden sterk. Vanaf de eerste seconde kregen zij de zaal muisstil met een ontroerende choreografie van Ineke Van Schoor, gouden medaillewinnares op de Europese Spelen in Baku. Na een vlekkeloze uitvoering trilde de Lotto Arena op zijn voegen door een daverend applaus. Coach Corinne Van Hombeeck is alvast tevreden met de geleverde prestatie. Het bemachtigen van een finaleplaats blijft alvast een absoluut doel.

Na een kleine middagpauze gaan we verder met de kwalificaties van Meisjes drie, Mannen paar en Mannen vier. De dames brengen vandaag hun tempo-oefening, gevold door de balansoefeningen van de herenen tot slotte zien we nog de balansoefening van de vier heren.

Simon De Wever en Rajo Timmermans geven het startschot in Mannen paar 12-18. Ze lieten een stabiel, afgewerkte balansoefening zien op de eurosong hit ‘Golden Boy’ zien en kreeg daarmee een score van 26.840. Dat leverde hun een voorlopige 3de plaats op. Afwachten geblazen naar de tempo-oefening van morgen.

“We zijn allemaal enorm tevreden over vandaag. We hebben hiernaartoe gepiekt en kunnen zeggen dat dit de beste oefening ooit was. Nu doelen we met een fris hoofd naar een mooie propere oefening morgen tijdens de kwalificaties van de tempo-oefeningen.” - coach André De Potter

Met een score van 27.550 namen de russen Golovachev Dmitrii en Lvov Semen het gouden plakje in handen. Ze brachten een stoere, foutloze oefening op ‘It’s my life’ van Bon Jovi en die werd zeker en vast beloond.

Tijdens de balansoefeningen van de mannenvier nam Rusland het goud met een krachtig nummer die werd gevolgd door een topscore van 27.400. De Britten Daniel,Max, Cameron en Jacob haalden uit met een origineel nummer die hun een score van 26.850 opleverde en een voorlopige 2de plaats. De jongens waren zelf heel tevreden over hun oefening en hopen op minstens een gelijkaardige tempo-oefening morgen.

De 3de plaats voor de balans kwalificaties gingen naar de amerikanen Sean, Daniel, Grant en Sean. Met een krachtnummer wisten zij op elk accent de jury en het publiek in te palmen. Een score van 26.780 was dan ook een terechte beloning.

De 1ste plaats bij het meisjes trio was voor Rusland. De grote amplitude tijdens hun tempodelen zorgde voor een wow-effect bij het publiek. Met een score van 27.850 kunnen zij morgen met veel motivatie hun balansoefening brengen. Door hun originele choreo werden de meisjes uit Israël Liya, Romi en Anat geplaatst op een voorlopige 2de plaats. Zij waren zelf heel tevreden toen ze de fantastische score van 27.450 zagen verschijnen. De oefening was dan ook technisch een topper!

Het trio uit Ukraïne verraste het publiek met een enorme synchroon en bewegelijk nummer. Zij mogen eveneens in de top drie aantreden tijdens de balansroutines morgen. Met een hoge moeilijkheid kregen zij een score van 27.400.

Tijdens de kwalificaties zagen we ook twee trio’s van eigen bodem. Silke Coppens, Yana Degroote en Malou Willemot brachten een enorm strak en technisch nummer. Met een grote amplitude en gedrevenheid gaven zij zich volledig. Dat enthousiasme werd ook beloond want een score van 26.900 bracht hun op de 8ste plaats.

Over naar Deinze waar Zara Maesele, Lotto Van Overmeeren en Lisa Notebaert een topnummer lieten zien op het bekende nummer ‘Maria’ van Ricky Martin. De zenuwen leken heel ver te zetten want de meisjes hadden het écht naar hun zin. Een 6de plaats werd gehaald met 27.090 punten.


Terug tijd voor een gemengd paar uit België. Getraind in de topsportschool te Gent kwamen Ben Goedens en Merel Vandewalle vandaag in actie in de categorie 13-19. In hun prachtig nieuw pak haalden ze alles uit de kast. Jammer genoeg kregen ze slechts een score van 24.380 door een val in hun 2de deel. Toch viel het meteen op welke vooruitgang geboekt is geweest dit jaar.

Met 27.950 punten grijpt Rusland net naast het gouden plaatje. Ze brachten een nette oefening met heel veel overtuiging en expressie. De voorlopige 3de plaats gaat naar Bulgarije. Hun emotionele oefening greep iedereen in de zaal mee. Zij veroverden een welverdiende 28.000. 28.300 was de monsterscore die Kazakhstan wist te behalen met hun spectaculaire oefening vol moeilijke delen. Afwachten geblazen naar morgen dus. De tussentijdse 1ste plaats is dus zeker en vast dik verdiend!


Na een intensieve namiddag zijn we aangekomen bij het laatste deel van de kwalificaties in de Lotto Arena. Deze avond is het de beurt aan meisjespaar, meisjes trio, mannenpaar en mannengroep. Dit allemaal in de categorie 13-19.

We starten met Meisjes paar. We laten ons meenemen in een ontroerend stuk gebracht door Stamatia en Stephanie uit Engeland. Met een half punt verschil van de derde, grijpen zij de 2de plaats met hun dynamische routine. Met 26.750 is de 3de plaats behaald door Israel die naast een hoge moeilijkheid ook enorm het publiek in handen had. De meisjes willen minstens even goed scoren tijdens de balans oefening. Na vele spanningen is het 1ste schavotje toegekend aan de meisjes van alweer Groot-Brittanië. De stress konden ze meester en genoten net zoals het publiek ten volle van hun optreden. Die werd beloond door de jurypanel met 27.960 punten.

We gaan verder met Mannen paar. Na een strijd met hevige concurrentie zijn het toch de Russen die alweer als 1ste door mogen naar de balanskwalificaties morgen. Rusland is steeds een vaste waarde tijdens internationale Acro competitie. Dat bewijzen ze nu alweer door een topnummer neer te zetten die een prachtige 27.800 haalde. Goed voor een tweede plaats naar de balanskwalificatie morgen.

De mannen Finlay en Frazer performde een score van 27.800 en halen dus ook de top 3. Hun nummer toonde power en stabiliteit van de bovenste plank.

En als laatste hebben we de categorie meisjestrio 13-19 en daar hebben we alweer twee belgische parels zitten. Talia De Troyer, Britt Vanderdonckt en Charlotte Van Royen haalden uit met een artistieke topoefening. Ondanks een kleine onstabiliteit, weten ze zichzelf toch nog op een mooie 8ste plaats te kwalificeren met een score van 27.600. Yana Vastavel, Lise De Meyst en Bo Hollebosch gaven vandaag alles wat ze hadden. Een prachtige foutloze oefening leverde hen maar liefst 28.450 punten op wat dus een 3de plaats betekent. Artistiek kregen ze dus ook de tweede hoogste score.

Op de 2de plaats zien we Portugal met 28.500 punten. Ze brachten een zeer propere oefening met de zuiderse sfeer erin. En op nummer 1 zien we vandaag terug Israël staan. Zij moesten als laatst optreden maar dat wachten werd beloond. 28.780 was de monsterscore die zij presteerden tijdens hun krachtig synchroon nummer. Wachten geblazen voor de tempo kwalificatie van morgen dus.

Morgen zijn we opnieuw van de partij voor alweer een dag vol prachtige kwalificaties.