Interview - WK ambassadeurs Eline de Smedt en Nikki Snel

Kim Bruggeman   ‐  Woensdag 11 apr 2018

Let's Team Up!

In 2014, tijdens hun laatste wereldkampioenschap, hebben Eline de Smedt en Nikki Snel de gouden medaille gewonnen in het Meisjes paar en hun carrière zo beëindigd met de kers op de taart. Het inspirerende Belgische duo zal deze week optreden als ambassadeur op de wereldkampioenschappen in Antwerpen.

Wat betekent het voor jullie om de ambassadeur van de Acrobatische gymnastiek te zijn tijdens het WK 2018 in Antwerpen?

NIKKI SNEL: We zien het als een grote eer dat we de ambassadeurs kunnen zijn voor het WK. We hopen dat we de sport bekender te kunnen maken en veel meer gymnasten kunnen motiveren om nog harder te werken om hun doelen na te streven.

ELINE DESMEDT: Het geeft een gevoel van belangrijkheid en erkenning zeker omdat Acrobatische gymnastiek maar een heel kleine sport is in de wereld van zoveel andere sporten. Je hoort of ziet nauwelijks iets in de media of op tv over competities in “onze” sport. Het is een sport die prachtig is om naar te kijken, een sport die zoveel discipline vereist en een sport die heel veel vraagt van het lichaam. Daarom willen we de wereld laten zien hoeveel mensen zo hard trainen om deel te zijn van deze mooie sport!

Wat heeft deze sport in je leven gebracht?

EDS: Het meest van al doorzettingsvermogen, sterk zijn en discipline hebben. Het leerde mij dat je moet hard moet werken om je dromen te bereiken!

NS: Het heeft ervoor gezorgd dat we nog steeds heel hard werken om onze doelen te bereiken. Zowel op school als op het werk. Daarnaast heeft het ons mooie herinneringen die we nooit zullen vergeten.

Als je een moment in je gymnastiekleven zou kunnen herbeleven, wat zou dat dan zijn en waarom?

EDS: Veel mensen vragen me of ik het leven als turnster mis. Wel ja, ik mis het wel! Mijn partner, de coaches, de supporters en de vele vrienden in de gymnastiekwereld. Ik had veel mooie momenten in mijn carrière maar als ik de tijd kon terugdraaien... zou dat voor de finale zijn op de Wereldkampioenschappen in Levallois, Frankrijk. Dat gevoel van voldoening dat we het hadden gemaakt was geweldig!

NS: Er zijn veel momenten die ik graag zou willen herbeleven. Het gevoel na een goede wedstrijd, of een trainingssessie waarbij je hard hebt gewerkt en veel hebt geleerd... Maar als ik een moment moet kiezen, kies ik in 2014 het wereldkampioenschap in Frankrijk. Een fantastisch einde van onze gymnastiekcarrière. Een euforisch gevoel na al die jaren van hard werken, met veel dankbaarheid voor onze coaches. Dit is een moment dat ik nooit zal vergeten en een gevoel dat ik nog een keer wil herleven.

Van al het advies dat je in je carrière hebt gekregen, is er één ding dat echt bij jou is blijven hangen en het verschil heeft gemaakt voor jou?

EDS: Onze coach zei ooit: "Het is moeilijk om nummer één te worden, maar het is moeilijker om nummer één te blijven!" Telkens na een wedstrijd herinnerde ik mezelf aan deze woorden. Dat is waarom ik deze sport zo graag deed. De toewijding die nodig is voor de harde trainingssessies, keer op keer, de discipline die je nodig hebt met je partner, je trainers, de hele entourage en de andere gymnasten. Dit is wat mij heeft gemaakt tot wat ik nu ben. Ik ben geen opgever. Ik hou van structuur in mijn leven maar bovenal ben ik een perfectionist. Ik geloof dat deze dingen heel nuttig zijn in mijn leven buiten de sport.

NS: "Geloof in jezelf en geef nooit op". Ik vond het vaak moeilijk om mijn stress onder controle te houden tijdens wedstrijden en dit is iets dat mensen vaak tegen me zeiden. En soms hielp het als ik dit tegen mezelf zei. Nu zeg ik het nog steeds tegen mezelf als ik onder druk moet presteren.

Wat zou je een jong kind vertellen dat ervan droomt om kampioen in de gymnastiek te worden?

EDS: Ik zou zeggen: "Volg je dromen!" Want als je eenmaal een kampioen in gymnastiek bent, vergeet je alle pijn die je hebt doorstaan, het harde werk van jaren en jaren training zal zijn vruchten afwerpen! Als je een grote titel krijgt, kan dat niemand iets van je afnemen. Het is een titel waar je zo hard voor hebt gewerkt en waar je heel trots op kunt zijn. Ja, er zullen momenten zijn dat het niet goed gaat. Maar je moet door deze momenten heen komen en je zult sterker terugkomen! De titel waard.

NS: Ga voor je doel. Geef nooit op. Je kunt elk doel alleen met ups en downs bereiken. Het is de moeite waard om ervoor te gaan. Het creëert herinneringen die je nooit zult vergeten voor de rest van je leven. Op het einde vergeet je alle moeilijke momenten en je herinnert je alleen de mooie.

Interview bron - FIG