ZILVER voor België op WAGC finale 13-19

Elien Van Deynse   ‐  Dinsdag 10 apr 2018

Let's Team Up!

Ook voor de gymnasten in de categorie 13-19 gaan de finales van de WAGC vandaag door in de Lotto Arena te Antwerpen. Voor België treedt het meisjes drie Bo Hollebosch (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Lise De Meyst en Yana Vastavel (Ambitious Pro Gymnastics) aan.

Na de middagpauze bracht OTM hun groepsoefening ‘Paristique’. Het publiek waande zich even op een terrasje in Parijs. Met de ‘WK-dans’ werden de finales opnieuw op gang getrapt. De Meisjes paren in de leeftijdscategorie 13-19 kwamen als eerste aan bod.

Net zoals bij de meisjes paren 12-18 werd de top drie uit de kwalificaties flink door elkaar geschud. Het werd een spannende strijd waarbij de Verenigde Staten een bronzen medaille pakten. Samantha Conway en Lally Seither brachten een krachtig nummer en werden beloond met een score van 27.600.

Stamatia Raftopoulou en Stephanie Ricketts uit Groot-Brittannië turnden technisch nagenoeg perfect. Toch moesten zij met één honderdste van een punt het goud laten aan Israël. Noa Kaplan en Arbel Rubinstein beleefden een turbulente kwalificatie en zagen zo bijna een finaleplaats aan hun neus voorbij gaan. In de finale toonden ze waarvoor ze naar Antwerpen kwamen! Op het lied ‘The show must go on’, in een versie van Celine Dion, toonden ze een sterk opgebouwde en expressieve choreografie, met als technisch hoogtepunt een prachtige krachthandstand op één arm van de onderpartner. De hoge score van 28.360 punten was uitermate verdiend en ontroerde de meisjes tot tranen toe.

Na de spannende finale van de Meisjes paren, gaan we verder met de finale voor de Heren vier. Het uitzonderlijke in deze categorie is dat er maar drie deelnemende teams zijn. Wat dus wil zeggen dat uiteindelijk elk team al zeker is van een medaille. Rusland bijt de spits af met een enorm afgewerkte en foutloze oefening. Met enorme hoogtes en amplitude bereikten ze een geweldige score van 28.550. Zij behouden dus hun plaats na de kwalificaties en nemen de gouden medaille naar huis.

Het zilveren schavotje werd ingenomen door de mannen van Kazakhstan. Door de synchrone oefening op hun up-tempomuziek werden ze een score van 27.250 toegekend. Ze kunnen terugblikken op een geslaagde jeugdwereldkampioenschappen.

En als laatste krijgen we Ukraïne die 25.850 punten scoorde met een krachtig opbouwend nummer. Door een aantal kleine technische foutjes haalden ze niet de plaats die ze gehoopt hadden, maar blijven toch tevreden met hun sterke prestatie.

De volgende finale zijn de Mannen paren. Artem en Andrei (RUS) halen opnieuw uit met een monsterscore van 29.400 punten. Hun oefening was abnormaal synchroon, stabiel en bovenal foutloos. De typisch krachtige muziek maakte de oefening een enorm sterke winnaar. Alweer goud voor Rusland dus.

Belarus weet zich alsook te plaatsen in de top 3. Met 28.500 punten nemen zij de zilveren medaille. Hun speelse oefening op swingende cabaretmuziek viel enorm in de smaak en kunnen daarmee nagenieten van een geslaagd WAGC.

Onze westerburen brachten een uitstekend nummer op de rocklegende ‘Elvis Presley’. Ondanks een kleine tijdsfout weten zij toch nog als 3de te eindigen in deze fantastische finale. 27.500 is de score die de Britten Finlay en Frazer die bronzen medaille leverde.

Het hoogtepunt van de dag was de finale bij de Gemengde paren. De teams presteerden op hun best en deden het publiek genieten. Opnieuw turnden de Britten zich naar het podium. Finlay Cochrane en Kirsten Owen onderscheidden zich vooral op artistiek vlak van de andere teams. Met 28.200 steekt het Verenigd Koninkrijk nogmaals een medaille op zak.

Danis Kametov en Mariia Soloveva uit Rusland maakten een kleine technische fout, maar mochten na een sterk nummer met hoog tempo toch het zilver op hun naam schrijven.

Het was vooral uitkijken naar het team uit Kazachstan. Nikita Amoskin en Anastassiya Dolganyuk waren torenhoog favoriet. Ze startten hun oefening met een ijzersterke serie met Diamidov en vervolgens handstand op één hand, beiden uit canonball. Een absolute topscore van 29.250 was meer dan verdiend!


De laatste finale van de dag werd geturnd bij de Meisjes drie met als Belgisch hoogtepunt het trio Bo Hollebosch (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Lise De Meyst en Yana Vastavel (Ambitious Pro Gymnastics) Deze meisjes nestelden zich na de kwalificaties op een derde plaats.

In alweer een sterke finale moesten de Belgische meisjes foutloos turnen om kans te maken op het podium. Ze kwamen als laatste aan de beurt en de druk was voelbaar in de zaal. Ze gaven het beste van zichzelf en haalden artistiek alles uit de kast om jury en publiek te overtuigen. Met een artistieke score van 9.3 en een totaalscore van 28.600, mochten de dames enkele minuten later plaats nemen op de tweede plaats van het podium. De meisjes konden onder het luide gejuich van het publiek hun emoties niet te baas.

Het goud was weggelegd voor Beatriz Carneiro, Rita Ferreira en Bruna Goncalves. Na de kwalificaties wisten zij ook de finale winnend af te sluiten. Het podium werd aangevuld met een bronzen medaille voor Israël. Nikol Aleinik, Meshi Hurvitz en Inbal Zeitounei toonden een slim opgebouwde en prachtig uitgevoerde choreografie met zuiver uitgevoerde gymnastische elementen.


Dikke proficiat aan alle gymnasten & coaches, wat een dag!